Harinxmaland is een gloednieuwe wijk en tegelijk ook honderden jaren oud. Hoe kan dat? Kenners van de Friese cultuurgeschiedenis weten wellicht wel hoe het gebied aan z’n naam komt. Iedereen die dit niet weet nemen we even mee, vijfhonderd jaar terug in de tijd.

Uit archeologisch onderzoek blijkt dat op de locatie van de nieuwe wijk al eerder mensen woonden. Ooit stond hier Harinxma State: thuis van een welgestelde Friese familie, de Harinxma’s.

Tijdens onderzoek zijn zelfs sporen gevonden die uit de Steentijd, IJzertijd en de Romeinse tijd dateren, nog duizenden jaren eerder dus. De oude sloten kenmerken de vroegere inrichting van het gebied nog steeds.

Er wordt respectvol met dit bijzonder stukje Sneek omgegaan: de velden worden niet bebouwd maar maken deel uit van de openbare ruimte. Een deel van deze archeologische velden ligt straks midden in het toekomstige, voor iedereen toegankelijke Harinxmapark. Een mooie gedachte toch: oeroude Friese cultuur die levend aanwezig is in ‘de wijk van de toekomst’!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord